Connect with us

Terkini

Trump mengalah demi rakyat

Published

on

WASHINGTON: Selepas tertangguh hampir seminggu dan menerima tekanan kuat daripada pelbagai pihak, Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump akhirnya akur dan menandatangani rang undang-undang pakej rangsangan Covid-19 bernilai AS$900 bilion (RM3.6 trilion) semalam.

Pakej rangsangan itu mengandungi bantuan kecemasan Covid-19 untuk penduduk di negara ini dan dengan tanda tangan Trump, kerajaan AS dapat mengelak daripada ditutup hari ini.

“Saya menandatangani rang undang-undang ini untuk memulihkan faedah pengangguran, menghentikan pengusiran, memberikan bantuan sewaan, menambah dana untuk Program Perlindungan Gaji (PPP), mengembalikan semula industri penerbangan negara ini, menambah lebih banyak peruntukan untuk pengedaran vaksin dan banyak lagi,” jelas Trump menerusi kenyataan.

Trump membuat keputusan untuk meluluskan rang undang-undang tersebut sehari selepas pelbagai pihak mendesak beliau membuat keputusan yang tepat berhubung nasib dan masa depan penduduk di negara ini berikutan pandemik Covid-19 yang melanda ketika ini.

Menurut firma penyelidikan The Century Foundation, dua program faedah pengangguran Persekutuan yang diluluskan pada Mac lalu sebagai sebahagian daripada pelan bantuan Covid-19 sudah tamat tempoh kelmarin.

Melalui pakej rangsangan yang diluluskan oleh Kongres pada 21 Disember lalu itu, dua program berkenaan dapat disambung semula termasuk beberapa faedah lain.

Sebelum ini, Trump menyifatkan rang undang-undang tersebut sebagai ‘memalukan’ dan berkeras untuk tidak menandatanganinya.

Banyak pihak lega
Senator dari Parti Republikan, Mitt Romney merupakan antara ahli politik yang melahirkan kelegaan selepas Trump menandatangani rang undang-undang tersebut.

“Bantuan akan disalurkan kepada anda tidak lama lagi, terutamanya untuk mereka yang amat memerlukan,” ciapnya di Twitter.

Semalam, beliau menggesa Trump supaya ‘segera menandatangani atau memberi veto terhadap pakej bantuan COVID-19 supaya Kongres dapat bertindak sebelum terlambat.’

Pemimpin Dewan Senat, Mitch McConnell memuji tindakan Trump yang akhirnya mengalah demi kepentingan rakyat dan Speaker Kongres, Nancy Pelosi menyifatkan pakej rangsangan itu sebagai ‘duit muka untuk menghancurkan ancaman Covid-19’.

Bantuan genting

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Trending