Padah Sep4k Kucing Peliharaan Di Rumah, Lelaki Ini Bakal Didenda RM1.41 Juta

West Ham menden.da Kurt Zouma dengan ‘jumlah paling maksimum’ kerana menga.sari kucingnya ketika badan kebajlkan RSPCA berkata mereka sudah mengambil dua haiwan pemain Perancis itu untuk dijaga.

Pemain berusia 27 tahun itu juga dita.matkan k0ntrak dengan pengeIuar barangan sukan Adidas kerana video berkenaan yang menunjukkan dia menja.tuhkan, menye.pak dan menam.par kucing itu.

Organisasi membabltkan haiwan, RSPCA menggambarkan video itu sebagai ‘sangat menye.dihkan’ dan akan melakukan sia satan serta bekerjasama dengan pihak poIis.

Kira-kira 200,000 orang sudah menandatangani petisyen supaya Zouma dihadapkan ke mhkamah kerana mence.tuskan kema.rahan di negara yang cintakan haiwan itu.

West Ham mengeluarkan kenyataan terbaru hari ini mengatakan Zouma beker jasama dengan RSPCA, termasuk menghantar dua kucingnya kepada badan itu untuk peniIaian.

“Selain sia satan oleh RSPCA dan menanti tin.dakan lain daripada pr0ses berkenaan, West Ham United mengesahkan Kurt Zouma sudah diden.da semaksimum mungkin selepas ak.sinya dalam video itu tuIar.

“Pemain itu sudah menerima den.da itu dan diminta mender.ma kepada badan kebajlkan haiwan,” katanya.

Lap0ran mengatakan dia boleh diden.da sekitar £250,000 (RM1.41 juta) dengan standard ditetapkan dalam k0ntrak Liga Perdana lnggeris membolehkan denda maksimum dua minggu gaji.

Hukum memukul dan mengasi kucing

SOALAN: Saya ada membela kucing di rumah. Bolehkah saya memukulnya bagi tujuan mendidik. Sementara itu, bolehkah mengasi haiwan supaya tidak membiak hingga mengganggu jiran.

JAWAPANMemukul haiwan peliharaan atau haiwan ternakan sebagai langkah mendidiknya adalah dibenarkan. Namun, pukulan itu mestilah tidak menyebabkan ia luka atau mati. Jika pukulan menyebabkan haiwan berkenaan mati atau tercedera, maka hukum berbuat demikian adalah haram dan berdosa.

Buktinya ialah sabda Nabi SAW: “Sesungguhnya seorang perempuan telah dimasukkan ke dalam api neraka kerana seekor kucing yang telah diikatnya tanpa memberinya peluang untuk mencari makanan.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Secara dasarnya, memudaratkan semua jenis haiwan sama ada yang diternak atau dipelihara di rumah dengan perbuatan tertentu tanpa sebarang keperluan adalah haram. Perlu diketahui perbuatan mengasi haiwan terbahagi kepada dua keadaan.

Pertama, mengasi haiwan ternakan yang halal dimakan dagingnya, kedua ialah mengasi haiwan peliharaan yang haram dimakan dagingnya. Mazhab Hanafi, Maliki, Shafi’e dan Hambali bersepakat mengharuskan perbuatan itu terhadap haiwan ternakan yang boleh dimakan dagingnya seperti kambing, lembu, kerbau dan sebagainya.

Hujah kepada pandangan ini ialah hadis diriwayatkan oleh Ibn Majah bahawa Nabi SAW pernah mengorbankan tiga ekor kibash besar yang telah dikasi. Namun, fuqaha saling berbeza pendapat berhubung hukum mengkasi haiwan peliharaan yang haram dimakan dagingnya.

Mazhab Hanafi, Maliki dan Hambali berpendapat mengasi haiwan peliharaan seperti kucing adalah makruh. Jika tiada sebarang keperluan untuk berbuat demikian, maka adalah lebih baik (afdal) perbuatan itu tidak dilakukan.

Mazhab Shafi’e pula mengharamkan perbuatan mengasi semua jenis haiwan peliharaan. Hujah Mazhab Shafie ialah hadis Ibn Umar yang mengatakan bahawa Nabi SAW melarang daripada perbuatan mengasi kuda. (Hadis ini disahkan sanadnya sebagai daif).

Sumber : harian m metro

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*