“Memang Sah Dia Tak Siram”- Chef Wan Pecat Driver Pem4las, Tak Siram Bunga Kesayangan

Setiap orang mempunyai hobi masing2, ada yang suka membaca, melancong dan ada juga yang suka berkebun. Bagi mereka yang suka melihat tanaman dan bunga2 yang cantik di rumah mereka, ianya sebagai terapi bagi mereka yang suka berkebun dan melihat bunga2 yang dijaga bagai menatang minyak yang penuh.

Bagi mereka yang suka membeli pokok2 tanaman dan bunga2 yang pelbagai jenis dan warna ini, menjaga mereka bukanlah menjadi masalah, bahkan ada yang sanggup membeli harga yang boleh mencecah beberapa ribu.

Chef Wan akhirnya membuat keputusan untuk memec4t pemandunya itu kerana tidak menjalankan tugas yang diberi dengan baik.

Menurut Chef Wan lagi, bukan disuruh menyangkul ke apa tetapi hanya menyiram pokok2 bunga itu semua sahaja sekurangnya sekali sehari memandangkan Chef Wan tidak berada di malaysia atas urusan kerja tetapi bila ditanya banyak kenapa semua pokok kering dan m4ti, banyak pulak alasannya, jelas Chef Wan lagi.

Good morning everyone. Rise and shine!

2 weeks before i flew home the fountain contractor finally installed the Iron cast gate.

As its heavy it took sometime to complete.

During the recent flood the work shop was also submerged in water merasa la tengelam didalam air bah itu!

As this project is now completed its time for me to start buying my plants and place them in the planter boxes i have constructed.

The new lawn are growing nicely and will leave another month till its thick before i lawn them nicely.

Spending entire morning gardening.

Pruning and fertilising all my plants.

The garden need a good sweeping too as its looking so untidy.

My herbs garden full of weeds…daun2 pisang dan pokok2 kering tak di potong.

Before i left i told my driver…..jangan lupa siram pokok2 paling tidak sekali sehari.

Musim panas…..pagi dan petang.

Sesekali ada masa since u are not driving u have from 9am to 5pm 6 days a week……to be at my home pandai2 lah u jaga pokok2 i ni.

Bukan i suruh menyangkul.

Siram air aja guna getah itu the most 1 hour a day.

Sapu laman itu bila daun2 gugur.

Dah habis kerja satu ke dua jam…

Balik la rumah and spent time with your family.

It take just half hour a week to cantas2 kan dahan2 kering itu.

Bukan susah…

Tetapi dia ni pemalas….it show how untidy the plants were by all the daun2 kering diatas pokok2 tu dan anak2 pokok tumbuh.

Jika dia usaha kan tak kan nampak mcm ni.

Bila pokok2 bunga kertas di roof top habis kuning, botak dan daun2 kering gugur banyak berlongok di lantai bersepah tak di sapu daily i sense its being neglected.
Masa di L.A saya kata…

” Hafiz sent me the photos of my roof top garden!” When i saw how messy it was i flip!

I asked him why habis botok pokok2 bunga kertas tu semua?
Dia jawab…

” Angin dan hujan lebat Tok!”.

I said jika gugur mesti hijau dan merah bunga bukan kuning dan chocolate warnanya.

As a gardener that a sign of pokok2 tak cukup air or tak di siram.

Bohong punya bohong i went to my CCTV…saw everything.

Finally dia mengaku konon cuti sakit ambil booster dan mcm2 berhari hari tak kerja.

Never inform me at all leaving my garden unattended for days and days.

Finally he admitted to all that!

Chef Wan akhirnya membuat keputusan untuk memec4t pemandunya itu kerana tidak menjalankan tugas yang diberi dengan baik.

Menurut Chef Wan lagi, bukan disuruh menyangkul ke apa tetapi hanya menyiram pokok2 bunga itu semua sahaja sekurangnya sekali sehari memandangkan Chef Wan tidak berada di malaysia atas urusan kerja tetapi bila ditanya banyak kenapa semua pokok kering dan m4ti, banyak pulak alasannya, jelas Chef Wan lagi.

My Ixora plants used to bloom beautifully before i left and now just sad looking on mom balcony.
Crispy partly rentung.

In my 8 years gardening mcm mana panas terik sekali pun jika di siram pagi dan petang all this tahan lasak plants that u see alot on the middle of the highway or pintu pagar sekolah2 satu Malaysia will bloom and grew beautifully.

Any gardener can tell u that its being neglected.
Even if its not fertilise for 3 weeks as before i left i had just fertilised them they will not rentung mcm ini.

Sumber: rivedme.com

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*