“Baru Je Selesai Urusan Cer4i”- Pasangan Ini Sempąt Menari Tikt0k Depan Pejabat Agama

Percera1an bukan lah pengakhiran yang diingini setiap pasangan suami isteri. Namun jika segala usaha menyel4matakan bahtera tidak berjaya, mungkin percera1an jalan terbaik.

Percera1an juga adalah satu perjud1an, ramai juga pasangan bercera1 yang hidup bahagia selepas bercera1 malah kehidupan pun semakin bagus dan ada juga sebal1knya.

Hal ini samalah seperti perkongsian seorang pengguna TikTok dikenali sebagai @noralunia apabila dia dengan senang hati menari bersama bekas suami mengikut rentak lagu di aplikasi TikTok selepas sah bercera1.

Pengguna TikTok itu menari bersama bekas suami di hadapan Kompleks Pentadbiran Agama Islam Islam teluk Intan dengan meninggalkan kapyen di memaklumkan baru sahaja bergelar janda.

“Officially i JANDA pada hari ini dengan talak loro talak loro (talak dua) . Terima kasih ex banyak jaga saya sebelum ni . semoga jumpa jodoh yang lebih baik,” tulisnya.

Perkongsian wanita itu telah mendapat pelbagai respon daripada netizen yang rata-rata pelik dengan tindakannya yang menari di hadapan pejabat agama.

Aga juga yang tidak mempercayai bahawa mereka berdua telah bercera1 kerana terlihat gembira sahaja seakan tidak ada perkara serius berlaku.

Namun, apa yang membuatkan netizen berasa kurang enak melihatnya adalah perncera1an yang berlaku seakan satu permainan buat mereka kerana sempat berjoget TikTok selepas mervntuhkan masjid yang pernah dibina sebelum ini.

Komen Netizen:

perkongsian:

Perceraian ialah perihal (kejadian) bercerai (antara suami isteri). Percer4ian bermaksud menamatkan hubungan perkahwinan sama ada dengan pilihan suami atau dengan keputusan qadi.

Perceraian dari segi bahasa bermaksud berpisah. Dari segi istilah pula bermaksud kerntuhan hubungan perkahwinan dan terputusnya hubungan suami isteri dengan bersebab.Perceraian

melibatkan kerosakan hubungan silaturahim antara dua keluarga, anak-anak, mahkamah dan masyarakat. Ia bukan sesuatu yang manis.

Tetapi sangat pahit dan perit bagi mereka yang melaluinya. Perceraian yang biasa kita dengar atau yang diamalkan oleh orang Malaysia ialah cerai melalui lafaz talak yang hanya boleh dibuat oleh suami.

Talak adalah hak suami kerana hanya suami yang boleh melafazkannya.

Namun Nabi SAW dalam sebuah hadis bersabda: “Tidak ada perkara halal yang dibenci oleh Allah selain daripada talak.” Dan: “

Mana-mana wanita yang meminta talak daripada suaminya tanpa sebab yang sepatutnya, maka haram ke atasnya bau syurga.”

jelas bahawa perceraian adalah diharuskan namun ia adalah perkara yang paling dibnci Allah SWT.

Jika seorang suami melafaz talak kepada isterinya, perbuatan itu tidak berd0sa namun ia dibenci Allah.Bagi isteri pula, jika ia memohon crai tanpa sebab,

apatah lagi jika ia melakukan perkara-perkara yang menyebabkan suami terpaksa menceraikannya, maka wanita tersebut tidak akan masuk syurga.

Perceraian adalah jalan terakhir jika semua usaha memulihkan perkahwinan ggal. Ini kerana perceraian memberi kesan bruk bukan saja kepada pasangan suami isteri tetapi

kepada anak-anak, keluarga terdekat dan masyarakat.

Sumber: riverbed.me

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*