Alhamdulillah! Berita Baik Baru Sahaja Diumum Oleh PM. Lagi bantuan tambahan bakal disalurkan pada rakyat. Ini Jumlah Rakyat Bakal Terima

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 17 Mac yang lalu telah mengumumkan b.antuan terbaharu iaitu P.rogram S.trategik Memperkasa Rakyat dan E.konomi (PEMERKASA)  yang mengandungi 5 f.okus dan 20 i.nisiatif pem.ulihan ek.onomi bagi merancakkan kembali ek.onomi negara susulan k.risis C0vid 19 yang mel.anda negara.

Salah satu i.nisiatif yang diumumkan adalah P.rogram eBelia yang bertujuan untuk menggalakkan pembudayaan t.ransaksi tanpa tunai terhadap g.olongan belia di Malaysia.

Justeru itu, kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM 300 j.uta yang memanfaatkan 2 j.uta belia di seluruh negara.

Jumpah penebusan kredit dan kateg0ri belia yang layak

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz  sebelum ini dalam pembentangan Belanjawan 2021 pada akhir tahun lalu telah mengumumkan P.rogram eBelia dimana kerajaan bersetuju untuk memberikan kredit eWallet sebanyak RM 50 namun, kerajaan bersetuju meningkatkan jumlah kredit kepada RM 100 sehinggalah menerusi  p.rogram PEMERKASA baru-baru ini kerajaan menambah semula kredit eWallet kepada RM 150 buat g.olongan ini.

Namun, hanya g.olongan belia yang layak sahaja boleh menebus kredit e-Wallet berikut, belia berumur 18 hingga 20 tahun dan belia yang sedang belajar di IPT secara sepenuh masa sahaja.

Cara Penebusan Kredit

Setakat ini, pihak kerajaan masih belum memaklumkan cara untuk membuat penebusan kredit menerusi P.rogram eBelia ini.

Bagaimanapun, penebusan ini boleh dibuat menggunakan a.plikasi e-Wallet berikut, Grab Pay, Boost dan Touch N Go eWallet.

Dalam pembentangan PEMERKASA tersebut, Perdana Menteri juga memaklumkan bahawa pelaksanaan P.rogram eBelia ini akan bermula pada Jun 2021.

Untuk m.aklumat lanjut mengenai b.antuan-b.antuan yang disediakan di bawah PEMERKASA,  anda boleh layari laman rasmi MOF.

Sumber : Kementerian Kewangan Malaysia

Apa Itu B40, M40 dan T20?

Pembentangan bajet atau belanjawan tahunan negara yang disiarkan atau dijalankan akan sentiasa melakar inisiatif-inisiatif bantuan baharu untuk rakyat Malaysia, khususnya golongan berpendapatan rendah atau dikenali sebagai B40. 

Tapi, apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan golongan B40, M40 dan T20? Serta siapa yang termasuk di golongan tersebut?

Apakah Maksud B40, M40 dan T20?

B40, M40 dan T20 merupakan takrifan yang digunakan bagi pendapatan isi rumah golongan masyarakat di Malaysia. Department of Statistics atau Jabatan Perangkaan Malaysia telah bertanggungjawab untuk jalankan satu kajian atau survei terhadap julat pendapatan rakyat Malaysia.

Berdasarkan kajian yang telah dijalankan, kerajaan dapat mengenalpasti julat pendapatan rakyat Malaysia secara menyeluruh.

B40 (Bottom 40%)

Kumpulan isi rumah berpendapatan 40% rendah dengan pendapatan bawah RM4,849 sebulan serta isi rumah miskin yang pendapatan bulanan kurang daripada Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) iaitu kurang daripada RM2,208 sebulan.

M40 (Middle 40%)

Kumpulan isi rumah berpendapatan 40% pertengahan di antara RM4,850 sehingga RM10,959 sebulan.

T20 (Top 20%)

Kumpulan isi rumah berpendapatan 20% tertinggi sebanyak RM10,959 ke atas dan merupakan penggerak ekonomi dan majikan golongan B40 dan M40.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*