Papa dah takde syang

Sungai Buloh : Berakhir tugas mu didunia kepada keluarga mu, dirimu dijemput iIahi disaat sedang berkerja mencari rezeki buat keluargamu.

Apa yang men1mpa dirimu sungguh memiIukan pergi meninggaIkan isteri dan anak anak yang masih kecil yang memerlukan kasih sayang mu.

Akhbar melaporkan seorang penghantar makanan Grabfood m4ut selepas motosikal yang dinaiki gagal mengeIak lalu merempvh sebuah lori di Simpang Empat Jalan Welfare, Kampung Baru Sungai Buloh di sini hari ini.

Dalam kejad1an kira-kira pukul 9.30 pagi, mngsa, Muhammad Darwis Muhammad Solih, 32, yang p4rah di kepala mninggaI dunia di tempat kejad1an.

Salam semua warga faceb0ok yg dikasihi..saya hanya ingin memanjangkan info jika ada yang ingin memberi smbangan ikhlas kepada isteri allahyrham Muhammad Darwis bin Muhammad Solih.

Beliau telah mninggaI dunia pada hari Selasa (2 februari 2021) kerana kemaIangan jalan raya yang sedang membawa grabfood. Allahyrham telah pergi meninggaIkan isteri dan 3 orang anak

No acc0unt : 7624871846, Bank : CIMB, Nama pemilik : Hazawani binti Mohd Radzi (isteri), No fon : 0173116264, jika ada yang nak share, boleh share.sgt dialu2kan~ terima kasih. -Siti Natrah Ibrahim.

Ketua PoIis Daerah Sungai Buloh, Superintendan Shafa’aton Abu Bakar berkata, berdasarkan sias4tan, kemaIangan dipercayai berlaku apabila kedua-dua mereka menghala ke arah Jalan Welfare.

Sebaik tiba di tempat kejad1an, lori tersebut memasuki simpang kanan dan dalam masa yang sama motosikal yang ditunggang mngsa sedang cuba mem0tong kenderaan berat itu.

Bagaimanapun motosikal mngsa tidak sempat mengelak lalu meIanggar bahagian hadapan sebelah kanan lori. Ak1bat rempuhan itu, mngsa tercmpak bersama motosikal dan mninggaI dunia di tempat kejad1an, ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Menurutnya, pemandu berusia 26 tahun dan beralamat di Klang tidak mengalami sebarang keceder4an, Katanya, k3s disi4sat mengikut Sksyen 41(1) APJ 1987.

Semoga Puan Hazawani tabah dengan apa yang berlaku yang maha esa lebih sayangkan diri suaminya moga r0hnya tenang disana. Al Fatihah.

25 Doa Untuk Suami | Koleksi Doa-Doa Amalan Untuk Lelaki Tercinta

Doa merupakan pelindung dan senjata bagi orang mukmin untuk mengelakkan diri daripada bencana, godaan syaitan dan daripada kejahatan manusia. Bukan itu sahaja, setiap apa yang berlaku dalam hidup ini tidak kira di saat kita bergembira mahupun bersedih, kita haruslah sentiasa berdoa kerana Allah S.W.T mengasihi hamba-hambanya yang berdoa dan meminta kepada-Nya.

Sesungguhnya Allah mendengar rintihan hamba-Nya tidak kira waktu. Terdapat banyak jenis doa yang boleh digunakan oleh umat Islam terhadap Allah S.W.T.Buat isteri yang mahu mendoakan suami yang tersayang, inilah perkongsian yang terbaik buat anda. Teruskan membaca dan mengamalkannya agar apa yang diingini tercapai, InsyaAllah.Berikut merupakan beberapa doa yang sesuai buat si isteri kepada suami tercinta.

25.

Ya Allah, anugerahkanlah suamiku balasan yang sebaik-baiknya kerana membimbingku ke jalan-Mu dan pahala yang besar atas kasih sayangnya yang melimpah-ruah ke atas ku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengasih, lagi Maha Penyayang.

24.

Al-Baqarah Ayat 201

23.

Ya Allah, berikanlah antara kami dan suami kami cinta seperti yang Engkau kurniakan kepada Rasulullah S.A.W dan Saidatina Khadijah.

22.

Ya Allah, semoga dia menghormatiku, menjagaku, dan memimpinku ke jalan Mu.

21.

Ya Allah, Tuhan yang memiliki kasih sayang dan rahmat yang sungguh luas, limpahkanlah kasih sayang di antara kami berdua di dunia dan juga di Syurga-Mu.

20.

Ya Tuhanku, Engkau limpahkanlah sifat tawadhuk dalam diriku untuk mengikut perintah suamiku dalam meniti jalan yang lurus iaitu jalan orang-orang yang beriman.

19.

Jika suamiku adalah yang terbaik buatku, maka, jauhilah aku daripada melakukan perbuatan dan kata-kata yang boleh menyinggung perasaannya. Dan permudahkanlah urusannya dalam membimbing keluargaku agar kami semua memperoleh rahmat dan keberkatan dari Mu ya Allah.

Doa Untuk Suami Bekerja
Buat isteri yang ingin mendoakan suami yang sedang bekerja, bolehlah menggunakan doa di bawah ini sebagai pembuka rezeki buat suami yang sedang mengerah kudrat mencari rezeki buat keluarga tersayang.

18.

Ya Allah, Engkau permudahkanlah urusan suamiku dalam mencari rezeki untuk keluarga kami. Sesungguhnya Engkau Maha Pemberi Rezeki.

17.

Ya Allah Yang Maha Kaya, perbanyakkanlah rezeki buat keluargaku dan berkatilah kurniaan yang Engkau beri.

16.

Ya Allah, aku memohon kepada-Mu, limpahkanlah rezeki-Mu yang luas kepada keluargaku. Sesungguhnya Engkau Tuhan Yang Maha Kaya Lagi Maha Penyanyang.

15.

Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Kaya lagi Maha Pemurah dan Yang Maha Mengasihani lagi Maha Penyayang. Berikanlah aku kekayaan harta yang Engkau halalkan dan bukan yang Engkau haramkan, berikanlah aku kelebihan dengan berkat kurniaan-Mu.

Doa Untuk Suami Yang Curang
Setiap manusia mempunyai masalah yang berbeza-beza. Ada juga isteri yang disakiti kerana suami yang disayanginya berlaku curang terhadap wanita lain. Namun begitu, Allah S.W.T sentiasa bersama orang yang sabar.

Oleh itu, teruskanlah berdoa agar hati menjadi lebih tenteram serta masalah yang dimiliki dapat diselesaikan secara baik. Berikut merupakan doa buat si isteri yang mempunyai suami yang berlaku curang.

14.

Ya Allah, jika dia bukan untukku, Engkau tabahkanlah hatiku untuk menghadapi cubaan dari-Mu dan Engkau terangilah jalan yang terbaik buatku.

13.

Sekiranya suamiku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan, kurniakanlah aku kekuatan-Mu untuk memperbetulkan keadaannya. Sesungguhnya Engkau yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.

12.

Surah Yusuf – Ayat 4

11.

Surah Taha – Ayat 39

10.

Surah Al-Imran – Ayat 31

9.

Surah Al-Imran – Ayat 200

Doa Untuk Suami Yang Jauh
Berjauhan dengan suami bukanlah perkara yang mudah. Perasaan rindu dan risau akan keadaan suami sering kali menerpa di dalam fikiran seorang isteri. Apa yang mampu dilakukan oleh si isteri, hanyalah berdoa agar suami dalam keadaan yang baik. Doa di bawah ini amat sesuai di baca ketika berjauhan dengan suami.

8.

Ya Allah, jagalah suamiku ketika dia berjauhan dari aku dan keluarga. Aku menitipkan agamamu, amanahmu, dan perbuatan terakhirmu kepada Allah.

7.

Ya Allah, lindungilah suamiku tidak kira di mana dia berada. Dan permudahkanlah segala urusannya dalam menunaikan tanggungjawabnya sebagai seorang suami.

Doa Untuk Suami Yang Selalu Menyakiti Hati Isteri
Suami juga manusia biasa, tidak lari dari melakukan kesilapan. Di saat kata-katanya dan perbuatannya yang selalu menyakitkan hati si isteri, apakah tindakan yang harus dilakukan?

Salah satu daripadanya adalah berdoa kepada Allah, sesungguhnya Allah S.W.T Maha Mendengar setiap doa daripada hamba-Nya. Doa-doa di bawah ini boleh di jadikan sebagai panduan untuk para isteri yang sering disakiti oleh suami.

6.

Ya Allah, sesungguhnya hatiku ini sering disakiti oleh suamiku. Engkau ampunilah dosanya, dan lembutkanlah hatinya untuk berubah menjadi seorang suami yang baik. Dan tabahkanlah diriku ini untuk menghadapi segala dugaan-Mu.

5.

Surah An-Naml – Ayat 62

Doa Untuk Suami Yang Sakit
Manusia bukan sahaja tidak boleh lari daripada melakukan kesilapan, tetapi juga daripada sebarang penyakit. Setiap di antara kita pasti pernah mengalami kesakitan tidak kiralah penyakit yang ringan mahupun yang serius.

Isteri solehah yang cintakan suaminya, berdoalah kepada Allah agar memberikan kesembuhan kepada suami di saat suami jatuh sakit. Doa di bawah boleh di baca oleh si isteri buat suaminya.

4.

Ya Allah, Tuhan kepada umat manusia, aku memohon kepada-Mu, untuk melenyapkan segala penyakit yang ada pada suamiku. Berikanlah dia kesihatan yang baik agar boleh kembali beribadah kepada-Mu seperti sedia kala. Sesungguhnya Engkau Penyembuh untuk segala penyakit.

3.

Ya Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang, kurniakanlah kesihatan yang baik buat suamiku. Ringankanlah bebanannya untuk menanggung segala kesakitan yang dialami olehnya ya Allah. Dan aku memohon keampunan dari-Mu kerana sesungguhnya, Engkau Tuhan yang Maha Pengampun.

Doa Untuk Suami Tercinta Yang Sudah Meninggal Dunia
“Setiap yang hidup, pasti akan mati.” Jika ditakdirkan pasangan kita meninggal dunia terlebih dahulu daripada kita, usahlah meraung dan merenung kenangan yang lalu, tetapi, berdoalah kepada Allah S.W.T buat arwah suami yang tersayang. Berikut merupakan senarai doa yang sesuai buat si isteri kepada arwah suaminya.

2.

Ya Allah, ampunilah segala dosa-dosa suamiku, Engkau rahmatilah dia dan tempatkanlah dia dalam kalangan orang-orang yang beriman.

1.

Ya Allah Ya Tuhanku, maafkanlah segala kesilapan yang telah dilakukan oleh suamiku ketika ia masih hidup di dunia ini. Lapangkanlah kuburnya dan berilah tempat tinggal yang lebih baik buatnya di akhirat kelak. Dan masukkanlah ia ke dalam syurga-Mu dan jauhilah ia dari seksa kubur dan seksa api neraka.

Firman Allah S.W.T dalam Surah Ghafir, ayat 60, “Dan Tuhan kamu befirman: Berdoalah kepada-Ku, nescaya Aku perkenankan untukmu.”. Berdasarkan ayat ini, kita boleh lihat bahawa Allah memakbulkan doa hamba-hamba-Nya. Selain itu, dengan berdoa, masalah yang asalnya kabur dan samar menjadi lebih jelas apabila di sebut ke dalam bentuk perkataan.

Baca: 9 Doa Pengasih Khas Untuk Mengeratkan Hubungan Suami Isteri

Lantas, hati kita akan terus menjadi lebih tenang dan lega. Buat suami, doa daripada seorang isteri adalah merupakan hadiah yang amat istimewa. Doa yang telah di senaraikan ini tidaklah terhad kepada 25 Doa sahaja, terdapat banyak lagi pilihan-pilihan doa yang boleh di amalkan oleh si isteri. Diharapkan entri kali ini dapat memberi manfaat sebagai amalan harian untuk kebaikan buat pasangan suami isteri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*