Berita Baik!! PM MuhyiddinYassin Umvm Bantvan Terbarv Sebanyak RM 500 Untvk Rkyat, Alhamdullilah Terima Kasih

PUTRAJAYA: Kerajaan telah memperuntukkan RM 1.2 b.ilion bagi memb.antu 2.4 j.uta penerima yang keh.ilangan p.unca pendapatan, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, b.antuan tunai sebanyak RM 500 secara one-off diberikan kepada golongan B40, dan tambahan sebanyak RM 500 diberikan kepada penerima Ba.ntuan P.rihatin Rakyat (BPR) yang berpendapatan RM 1,000 ke bawah.

Kedua-dua kate.gori ini, jelas Perdana Menteri lagi, melibatkan penerima berumur 21 hingga 60 tahun dan tidak melibatkan proses pendaftaran permohonan.“Pengesahan keh.ilangan pendapatan dan semakan silang akan dibuat melalui sistem LHDNM, KWSP dan PERKESO.

Insha-Allah, kedua-dua bantuan khas ini akan dibayar mulai Jun 2021 ke akaun penerima masing-masing,” katanya lagi.

Perdana Menteri berkata demikian dalam perutusan khas mengenai Pr.ogram Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA) bernilai RM 20 bil.ion, dengan suntikan fiskal banyak RM 11 bili.on.

Dalam pada itu, beliau berkata, Jabatan Ins.olvensi Malaysia akan memudahkan urusan antara individu yang berst.atus b.ankrap dengan pihak bank, bagi membolehkan golongan berkenaan turut me.nikmati ba.ntuan Kerajaan.

“Kelon.ggaran akan diberi untuk membuka akaun bank secara dalam talian (online) melalui permohonan e-mel kepada cawangan Jabatan Ins.olvensi yang mentadbir k.es mereka.

“Sebarang bantuan tunai yang dikreditkan tidak akan mengalami sebarang p.otongan an.suran bulanan,” katanya lagi.Dalam pada itu, Perdana Menteri berkata, kerajaan bersetuju untuk memanjangkan tempoh kuat kuasa perlin.dungan bagi ketidak.upayaan untuk melaksanakan ob.ligasi kontra.ktual, yang akan berakhir pada 31 Mac ini, sehingga 30 Jun 2021.

Jenis k.ontrak yang terlibat, tambahnya lagi, akan turut diluaskan bagi membantu rakyat yang terk.esan dan g.agal memenuhi o.bligasi k.ontrak mereka.

Kredit : AstroAwani

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*