Akhirnya, Jumpa Jugak Budak Yg Rkam Bu4ng Buku Di Sungai Sebab Ser0nok Habis SPM.

PETALING JAYA – Belum reda kec4man ntizen terhadap tndakan pelajar sekolah menc0nteng baju dengan perkataan b1adab, kini tuIar pula tndakan seorang pelajar membu4ng buku sekolah di sungai.

Melalui satu perkongsian di Facebook, dipercayai pelajar tersebut bertndak sedemikian bagi meraikan sempena selesai menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
Terdahulu, tuIar sekeping foto yang memaparkan dua orang pelajar menc0nteng uniform sekolah dengan perkataan b1adab.

Vdeo tersebut dir4kam dan dimuat naik ke apIikasi Tik.T0k sebelum tersebar di laman sosial lain seperti Facebook dan Twitter.

Tnjauan di ruang komen mendapati, rata-rata ntizen mengec4m tndakan pelajar tersebut yang dianggap bukan sahaja tidak mengh0rmati ilmu malah mencmarkan alam sekitar.

Seorang ntizen dikenali sebagai Elsia berkata, golongan muda kini sanggup melakukan apa sahaja demi menjadi vir4I di laman sosiaI.

“Budak-budak zaman sekarang ramai sy0k sendiri dalam vdeo. Snggup buat perkara tidak eIok demi mendapatkan perhatian orang ramai di laman sosiaI,” katanya.

Seorang lagi ntizen dikenali sebagai Christopher pula berkata, dia berharap vdeo tersebut mendapat perhatian p.ihak berkuasa dan tndakan patut dikenakan terhadap pelajar tersebut.

“Harap ada buat Iap0ran kerana tndakan dia bukan sahaja b1adab, malah mencmarkan alam sekitar kerana buku yang dibu4ng itu turut dibaIut dengan pIastik,” ujarnya.

Sehingga kini, hantaran tersebut telah ditonton sebanyak 7,000 kali dan mendapat 114 komen.
Jom t0nton…

Antara komen komen ntizen

Che Marliza Izati – Tak tau la buku tu sekadar buku rujukan/nota biasa or mmg buku teks….tp perlu ke buang dlam sungai???….nk buat simbolik abis blaja ke apa ni? …panjang lg perjalanan dik oiii 😩…adik2 yg lain jgn t1ru aksi ini yer…..nk buat tik t0k joget2 buat la tp jgn buat benda x beradab cam ni….doa smoga adik ni insaf lah cpt2…

Puan Zuera – Demi content media sosiaI, snggup cmpak buku macam tu.. Apa ingat abis periksa spm dah besar sangat, dah penuh ilmu kat dada ke? Jauh lagi perjalanan tu..
B1adap… S4man dia sebab bu4ng sesuatu kat sungai.. Ingat dah cukup hero la buat content macam ni 🙄 buku pun guna duit mak bapak.. Mak bapak beli buku nak bagi anak pandai.. Dapat anak bebaI, dibuang nya ilmu.. Small small not d1e, big big troubIe people

Liana Nadia Samsuddin – Membazir,buku tu boleh bagi pada org susah yg ada anak spm taun depan. b1adap terhadap ilmu. mcm mana ilmu nak berkat kalau kita tiada h0rmat pada ilmu.baca mcm mana para ulamak hargai guru & ilmu. Bukan buang kitab dlm sungai! dan juga mencmarkan alam sekitar!! Macam mana I0ngkang sungai apa semua tak k0tor,kalau ini prngainya! Awak ke yg nak bersihkan sungai tu nanti? S4mpah tersvmbat apa semua.mcm mana banjlr kiIat tak menjadi2,kalau semua org bvang smpah merata!😡😡😡

Nor Aina – Kalau endingnye begini dik. Baik dari awal jgn sekolah, mak ayah susah payah cari duit bayar yuran. Bila engko dah masuk umur 18tahun ke atas engko kenal la ape itu erti hidup . Akak sekadar pesan ..

Faizal Baharudin – Bezanya bdk2 dlu dgn skg.. Dlu buat j4hat pn xde la b0doh mcm ni.. Skg ni kna tunjuk, kena rakam..baru nmpk hebat, g4nas.. Bdk2 skg dh la x hensem mcm kami bdk2 80an,90an dlu.. BebaI plak tu.. Apa la nasib dpt generasi mcm ni😑

Wan Amzar Arsyad – Abang nie, dik.. Walaupun dah bertahun tinggal alam persekolahan tapi still banyak buku2 nota masih tersimpan kemas di rumah.. Terlalu sayang nak bu4ng. Byk kenangan dan ilmu dipelajari daripada buku2. Hargailah ia , dik.

Mohd Danial – Zaman lepas spm aku dulu berebut2 nak bagi buku2 kt junior sebab dah habis paper. Punya la respect kita dengan ilmu. Hadis nabi tentang 3 amalan yg pahala nya tidak akan ptus, sedekah, anak yg soleh, ilmu yg dimanfaatkan, which is ilmu yg kita pass kepada org2 lain dan dimanfaatkan. Budak2 zaman now siap cmpak buku dlm sungai terus. Sgt kurang adab.

Mohammad Faris Zakaria – aku dulu buku teks kne beli sdiri.. lps hbs skolah aku sedekahkan buku teks tu kt bdk junior.. skrg dh jd cikgu dh bdk junior tu & mendidik generasi sterusnya.. dgn buku ilmu tu semoga dpt la aku menyemai benih pahala yg berpanjangan..

Syah Akustika – Klau kec4m nanti org ckp msa dpn dia kita x thu..tp klau prngai mcm ni,,x ada adab,jd contoh yg x elok pd budak2 lain yg tgok..dia budak yg r0sak ot4k ni..klau berjaya pun jnis yg mkn rasuah…berjaya dlm hdup tp adab x ada..tetap gagaI..

Siti Zakiah Abdul Rahim  – Kalau ank aku buat mcm ni.. aku tampo smpai tteleng kepaIa tu.. s4kit pulak hati tgk org baling² buku. Ilmu kot.. pastu ingat mak pak beli buku tu guna bulu kot. Susah payah cr duit nk bg ank bljr. Tp ank jd makin x guna.

Nani Rifhan – Ni la bezanye bdk zaman teknologi dgn bdk zaman tanpa teknologi…bdk2 80an ,90an ambil jgk spm tapi takdela buat mcm2 perangai biadap….

Mohd Aliff Asyraf – Sej4hat senakaI aku dimasa umo ko dulu dik…aku x penah bvang buku² skola yg aku pelajari dulu…aku x penah mengh1na cikgu² aku dulu dgn menc0nteng pada baju skola…aku nak tengok sejauh mana ko boleh hidup selepas ni….semoga berjaya la dikau di masa kelak…

Hannah Meirion – Buku spm anak aku masih simpan elok, ada yg bagi kat orang..series aku tak tergmak kot nak buat mcm ni..buku itu ilmu, nak buat sehelai mukasurat pun berperah ot4k..
Agak2 la adik kalau nak glamer pun demi sebuah content. Biar tak pandai, janji jaga adab.

Tun Art  –  harap masa depan ko cerah la dik.. dpt keje elok, bleh bantu mak ayah.. bleh bantu masyarakat… andai gelap masa depan ko.. ko muhasabah la diri duk bucu katil renung2 apa ksilapan ko masa lalu.. simpan leklok vdeo ni k..

Kredit tgkni

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*