Demi bawa pulang jenazah ke Malaysia, peniaga bundle di Korea gigih kumpul dana

Bagi membawa pulang jenazah orang Sabah di Korea kembali ke tanah air, sekumpulan peniaga bundle bekerjasama membuat jualan amal di Facebook untuk mengumpul dana.Menurut laporan Harian Metro, tindakan murni itu dilakukan selepas salah seorang rakan senegeri mereka Muhammad Khairul Anas Abd Gapal meninggal dunia.

Bercerita lanjut, Idarmi Abd Kadil yang menetap di sana berkata Allahyarham adalah kenalan kepada rakannya yang meminta bantuan untuk dibawa ke hospital selepas berasa tidak sihat selain tidak fasih berbahasa Korea.

Selepas membuat X-ray dan mengambil darah, doktor memaklumkan bahawa arwah perlu melakukan ujian saringan Covid-19 terlebih dahulu di sebuah hospital lain sebelum mendapatkan rawatan lanjut.

Namun ketika di rumah sementara menunggu keputusan ujian saringan, arwah mengadu sakit perut sehingga penglihatannya menjadi gelap.

“Ketika di rumah arwah mengadu sakit perut dan mahu buang air besar tetapi sangat sakit. Saya cuba tenangkan arwah dan sempat memberi makan sedikit bubur,” katanya.

Panik dengan situasi tersebut, Idarmi segera menghubungi talian kecemasan namun pasukan perubatan tidak dapat membawa arwah ke hospital kerana masih memerlukan keputusan ujian saringan sebelum disahkan meninggal dunia.

Tambah lelaki berusia 40 tahun itu, jenazah masih disimpan di rumah mayat dengan kos anggaran sebanyak 500,000 won iaitu RM1,800 sehari yang telah memasuki hari ketiga.Alhamdulillah, bersatu hati dibawah satu bendera. Semoga urusan bagi membawa pulang jenazah ke tanah kelahirannya di Tawau, Sabah dipermudahkan!

Nukilan Asal Di FB Saudara Safril Kuns

Alhamdulilah dari first live sampai end live. biar pun bukan family tetapi hati tesentuh Dan terharu. Nak menagis pun ada. Terima kasih rakyat2 Malaysia yg support Dan pejuang2. Dan melihat anak2 perantau2 yg berjuangDemi kawan yg meghembuskan nafas terakhir di korea pada 26/2/2020.Alhamdulillah selesai hasil jualan Mlm ni 1 jam lebih sahaja jualan amal 50k jenazah akan di hantar ke malaysia amin rabbal alamin
Sedekah kan sikit Al fatihah atau sumbangan ikhlas
Yg saya screnshott
Terima kasih!! Salam ikhlas dari saya..Salam kenal dari koreA.Tapi kuasa Allah SWT lagi hebat dari perancangan kita ni manusia 🙏🏻🙏🏻

TAKBIR…allahuakbar

Semoga arwah tenang di sisi Allah SWT amin ya mujib

Sumber: Harian Metro (Rafiqah Dahali) , Mapel Jong , Safril Kuns

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*