Connect with us

Semasa

Rupanya ini yang terjadi pada anggota ATM yang dikatakan bunvh diri

Published

on

“Ada saksi nampak mngsa lari dan lompat dari..” KP Ayob Khan dedah status terkini kes anggota TDM t3rjun bangunan

Johor Bahru: Seramai 10 saksi sudah diambil keterangan berhubung kem4tian anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) selepas dipercayai terjun dari tingkat tiga bangunan kediaman di sebuah kem tentera di Batu Pahat pada 29 Ogos lalu.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, ia membabitkan dua pegawai ATM, tujuh anggota pangkat rendah ATM serta seorang awam.

Katanya, laporan awal b3dah siasat mendapati tiada kec3deraan fizikal dan pend-eraan yang boleh dikaitkan dengan kem4tian Allahy4rham Abdul Aziz Aznam, 20.

“Laporan awal bedah siasat mendapati tiada kec3deraan luar atau tiada unsur-unsur j3nayah, polis masih lagi menunggu laporan penuh makmal.

Ada saksi nampak mangsa lari dan lompat

 

“Setakat ini itu yang kita ada. Ia termasuk keterangan daripada seorang saksi juga anggota tentera yang nampak mngsa lari dan lompat dari tingkat tiga,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, di sini, hari ini.

 

Ayob Khan berkata, siasatan polis mendapati mngsa dipercayai lari daripada tugas selama 218 hari iaitu selepas dia tamat latihan asas ketenteraan, kemudiannya mengikuti latihan asas komando pasukan Grup Gerak Khas (GGK) ATM.

“Mungkin di situ ada isu berkaitan dengan daya tahan untuk melalui kursus-kursus yang l4sak, mungkin situ ada tek-anan psikologi, memang latihan pasukan khas ini agak lasak,” katanya.

Terdahulu, pada 29 Ogos lalu, Abdul Aziz mengalami kece-deraan par4h di kepala dan badan selepas dipercayai cuba membun-uh diri dengan terju-n dari tingkat tiga bangunan kediaman di Kem Majidee, Batu Pahat.

Mangsa dir4wat di Unit R4watan Rapi (ICU) Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI), Batu Pahat, namun menin-ggal dunia kira-kira jam 2.30 petang, 6 September lalu.

Kemati4n anggota: Pegawai, anggota TDM belum dipanggil

Kuala Lumpur: Tiada mana-mana pegawai atau anggota Tentera Darat Malaysia (TDM) yang dipanggil setakat ini bagi membantu siiasatan polis berhubung kes k3matian Prebet Abdul Aziz Aznam pada 28 Ogos lalu, kata Panglima Tentera Darat Jen Tan Sri Zamrose Mohd Zain.

Beliau berkata, pihaknya terbuka untuk menyerahkan mana-mana warga TDM sekiranya dipanggil serta disyaki terbabit dalam kes kem4tian berkenaan.

“Sekiranya timbul keraguan apa-apa unsur dalam siiasatan berhubung kematiian Allahyarham semestinya pihak polis akan memanggil mana-mana warga TDM yang terbabit.

“Buat masa ini belum (dipanggil), dan kami tidak boleh mendahului (nya) kerana ia akan mengganggu siiasatan polis kemudian.

“Banyak prosedur perlu dilalui… Jika ada kes ketidakadilan terhadap Allahyarham maka yang terbabit perlu bertanggungjawab,” katanya kepada Bernama pada Majlis Penyerahan Kereta Peronda Kor Polis Tentera Diraja di Pusat Latihan Polis Tentera (Pulapot) di sini, hari ini.

Pada 7 September lalu, Bernama melaporkan seorang anggota tentera meninggal dunia selepas dipercayai terjun dari tingkat tiga bangunan kediaman di sebuah kem tentera di Johor.

Kejadian itu mengakibatkan anggota tentera terbabit mengalami keceder4an parah pada bahagian kepala dan dirawat di Wad Unit Rawat-an Rapi (ICU), Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI) di Johor.

Terdahulu, TDM menerima sebanyak 40 kereta peronda jenis Honda Civic untuk kegunaan pasukan keselamatan itu

sumber Apa Cerita TV

Continue Reading
Advertisement

Trending

Idea and Concept by @ Rentas Malaysia